Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani lƵunaosa.

Asjalised mälestused - Vanad matmispaigad

Umbes 8 km Suure-Jaani alevist lõuna-lääne sihis asub Kildu veski juures Kalmetimägi, kust ümbruskaudne rahvas kruusa vedamisel suurel arvul inimeste luid leidnud on. Mägi on ümmarguse kujuga, kusjuures lõunapoolne ots kõrgem; mäe pindala on umbes 400 m2 ja kõrgus olnud varem 1,5-2 m Praegu on mägi äraveetud kruusa tõttu madalam ja mäele on ehitatud asuniku maja. Esimest korda on mäest luid leitud umbes 1895. a. Varem pole nende olemasolu teatud, ehkki mäge alati Kalmeti mäeks kutsutud on. Samas lähedal on Aukemägi, kust ka inimluid leitud on. Millal või kelle poolt need inimesed sinna maetud on, ei tea ümbruskaudne rahvas midagi kõneleda.
EKLA, f 199, m 23, 14/5 (I-6) < Suure-Jaani khk., Littuvere k., Jaagu t. - Alfred Rästas < Eva Tirmomann, 61 a. (1926)

Kobruvere külas Tiitsu talu maa pealt Kadaka mäe seest on kruusa kaevates inimeste luid õige suurel arvul leitud. Üks pealuu, mida nägin, oli õige kaua maa sees seisnud ja selletõttu pind õige krobeliseks muutunud. Vähemaid tärkeid ja vigastusi võis märgata pealuu kuklapoolsel küljel, mis näitavad nagu oleks pealuule mingi terava riistaga löödud.
EKLA, f 199, m 23, 15 (I-6) < Suure-Jaani khk., Kobruvere k., Tiitsu t. - Alfred Rästas (1926)

Sama talu maa peal on veel teine mägi, mida Kalmemäeks kutsutakse. Vanasti kasvanud mäel suur kuusk, mis mõnekümne aasta eest maha raiutud; kündmisel leitud kuuse juurikate alt inimeste luid ja vasksõrmuseid ning sõlgi.
EKLA, f 199, m 23, 15 (I-6) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kobruvere k., Tiitsu t. - Alfred Rästas < Tõnis Mein, 89 a. (1926)

Kalmemäe kohta olnud vanarahva seas jutt liikumas, et Vastemõisa rentnik Ooken sealt kunagi läbisõita pole saanud. Kord pole hobused jõudnud minna, teinekord tõmmatud kohustel look pealt maha ja tulnud muid takistusi ette.
EKLA, f 199, m 23, 15/6 (I-6) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kobruvere k., Leoski t. - Alfred Rästas < Tõnis Mein, 91 a. (1926)